Bakłażan w solonym karmelu z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1200
Bakłażan w solonym karmelu z orzechami
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
  • sól
  • Karmel:
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić na kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać wodą tak, aby nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Przygotować karmel: do rondla o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę i postawić na małym ogniu. Składniki mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż zbrązowieją. Wtedy dodać do tego masło klarowane i nadal mieszamy do jego rozpuszczenia. Następnie wlać do tego śmietanę, ponownie dobrze wymieszać i dodać do tego tłuczone orzeszki pinii oraz szczyptę soli. Wszystko kolejny raz dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać tym bakłażany na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów