Bakłażan w solonym karmelu z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1394
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 2 łyżki tłuczonych orzeszków pinii
- sól
- Karmel:
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, pokroić na kawałki i przełożyć je do rondla. Następnie zalać wodą tak, aby nie wystawały i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Przygotować karmel: do rondla o grubym dnie wsypać cukier, wlać wodę i postawić na małym ogniu. Składniki mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż zbrązowieją. Wtedy dodać do tego masło klarowane i nadal mieszamy do jego rozpuszczenia. Następnie wlać do tego śmietanę, ponownie dobrze wymieszać i dodać do tego tłuczone orzeszki pinii oraz szczyptę soli. Wszystko kolejny raz dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i polać tym bakłażany na talerzu.
Komentarze (0)