Krupnik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3122
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 cebule
- 2 pietruszki
- 4 łyżki masła
- 2 1/2 l wody
- 1 szklanka kaszy perłowej
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
Opis przygotowania:
Obierz marchewki, cebulę i pietruszkę. Marchewki zetrzyj na tarce, cebulę posiekaj, a pietruszkę pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło, wsyp marchewkę, cebulę i pietruszkę. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, mieszając. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia mieszając. Dodaj wypłukaną kaszę, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia mieszając kilkakrotnie, zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Zupę podawaj gorącą, posypaną zieleniną.
Komentarze (0)