Krewetki z makaronem i bulionem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1911
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 6 dużych mrożonych krewetek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 marchew
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego makaron ryżowy. Makaron smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Do kolejnego rondla dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno dymkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Do zeszklonej dymki dodać pokrojoną marchew, wymieszać i razem smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na średni, wrzucić do tego oczyszczone wcześniej krewetki i gotować całość przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i gorącym wrzątkiem zalać usmażony już makaron na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym na kawałki szczypiorkiem.
Komentarze (0)