Krewetki z makaronem i bulionem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1911
Krewetki z makaronem i bulionem
fot. boo lee / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 6 dużych mrożonych krewetek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 marchew
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i dodać do niego makaron ryżowy. Makaron smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć go z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Do kolejnego rondla dodać obraną ze skóry oraz pokrojoną drobno dymkę i zeszklić na 1 łyżce oleju. Do zeszklonej dymki dodać pokrojoną marchew, wymieszać i razem smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie smażone składniki zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na średni, wrzucić do tego oczyszczone wcześniej krewetki i gotować całość przez 3 minuty. Następnie ściągnąć z ognia i gorącym wrzątkiem zalać usmażony już makaron na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym na kawałki szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów