Brokuły z bulionem i sosem sojowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1549
Składniki:
- 2 rzodkiewki
- 1 pęczek chińskich brokułów
- 1 szklanka bulionu dashi
- 1 łyżeczka sezamu
- 0,5 szklanki ciemnego sosu sojowego
Opis przygotowania:
Sezam przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć go przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia. Brokuły chińskie oraz rzodkiewkę umyć i osączyć z wody. Następnie brokuły pokroić na kawałki i wrzucić je do 1 l gotującej się wody. Brokuły gotować przez 1 minutę, po czym odcedzić je i wyłożyć na talerz. Bulion dashi zagotować z sosem sojowym w rondlu, potem ściągnąć go z ognia i polać brokuły. Wszystko udekorować pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewką oraz posypać smażonym wcześniej sezamem.
Komentarze (0)