Krewetki z grzankami i sosem curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2545
Składniki:
- 8 mrożonych krewetek tygrysich
- 1 mała bagietka (czerstwa)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 łyżka vegety
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Na sos curry:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka curry
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- szczypta soli
- pieprz
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego mąkę, wodę i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać curry, mieloną paprykę, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać, zagotować i przelać na krewetki. Bagietkę pokroić w kostki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić pokrojoną bagietkę, posypać vegetą i smażyć grzanki. Usmażone dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i posypać nią krewetki. Całość udekorować trzema rodzajami papryk pozbawionych nasion i pokrojonych w plastry oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)