Krewetki z grzankami i sosem curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2545
Krewetki z grzankami i sosem curry
fot. Kirti Poddar / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 mrożonych krewetek tygrysich
  • 1 mała bagietka (czerstwa)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 łyżka vegety
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na sos curry:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta mielonej czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • pieprz

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodą. Gotować przez 4 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego mąkę, wodę i dokładnie rozprowadzić. Następnie dodać curry, mieloną paprykę, szczyptę soli oraz pieprzu, wymieszać, zagotować i przelać na krewetki. Bagietkę pokroić w kostki. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wrzucić pokrojoną bagietkę, posypać vegetą i smażyć grzanki. Usmażone dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i posypać nią krewetki. Całość udekorować trzema rodzajami papryk pozbawionych nasion i pokrojonych w plastry oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów