Krem marchewkowy z shitake
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1780
Składniki:
- 30 g grzybów shitake
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg marchewki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Marchew oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone grzyby, oprószyć je szczyptą soli, białym pieprzem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanej wcześniej marchewki.
Komentarze (0)