Krem marchewkowy z shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1780
Krem marchewkowy z shitake
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g grzybów shitake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć na talerz. Grzyby shitake oczyścić i pokroić w cienkie plastry. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone grzyby, oprószyć je szczyptą soli, białym pieprzem i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanej wcześniej marchewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów