Mus marchewkowy z shitake

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1153
Mus marchewkowy z shitake
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 kg marchwi
  • 300 g grzybów shitake
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól

Opis przygotowania:

Marchew oraz grzyby dokładnie umyć. Marchew obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić, przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone w cienkie plastry grzyby shitake, doprawić je do smaku szczyptą soli i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do miksu marchewkowego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów