Tort marchewkowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 5747
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 200 ml oleju roślinnego
- 4 jajka
- 0,5 kg marchwi
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Na masę kremową:
- 200 g sera twarogowego
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 g mielonych słodkich migdałów
- 10 zdobników cukierniczych
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: marchew umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej jajka, cukier, olej i zmiksować na pienistą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i cynamon. Dobrze wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem.
Po upieczeniu przestudzić i przełożyć na talerz. Przygotować masę kremową: Ser twarogowy zmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonymi migdałami, dobrze zmiksować i nałożyć łopatką na cały tort. Część masy kremowej przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na talerz w okół tortu. Tort udekorować zdobnikami cukierniczymi.
Po upieczeniu przestudzić i przełożyć na talerz. Przygotować masę kremową: Ser twarogowy zmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonymi migdałami, dobrze zmiksować i nałożyć łopatką na cały tort. Część masy kremowej przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na talerz w okół tortu. Tort udekorować zdobnikami cukierniczymi.
Komentarze (0)