Tort marchewkowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 5555
Tort marchewkowy
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Na masę kremową:
  • 200 g sera twarogowego
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g mielonych słodkich migdałów
  • 10 zdobników cukierniczych

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: marchew umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do niej jajka, cukier, olej i zmiksować na pienistą masę. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i cynamon. Dobrze wymieszać, przełożyć do tortownicy i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 35 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem.

Po upieczeniu przestudzić i przełożyć na talerz. Przygotować masę kremową: Ser twarogowy zmieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, mielonymi migdałami, dobrze zmiksować i nałożyć łopatką na cały tort. Część masy kremowej przełożyć do szprycy i wycisnąć ją na talerz w okół tortu. Tort udekorować zdobnikami cukierniczymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów