Krem kataloński
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1314
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g cukru
- 6 żółtek
- 1 l mleka 2 %
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Trzy szklanki mleka przelać do rondla, dodać do tego laskę cynamonu oraz tarta skórkę cytrynową. Zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć i usunąć laskę cynamonu. Do drugiego rondla przelać 1 szklankę mleka, wsypać mąkę kukurydzianą i dodać do tego cukier oraz żółtka. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać do ugotowanych wcześniej składników. Wszystko postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego brązowy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do tego tartą skórkę pomarańczowa, oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na wystudzone składniki.
Komentarze (0)