Krem kataloński

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1314
Krem kataloński
fot. by onnoth / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 l mleka 2 %
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Trzy szklanki mleka przelać do rondla, dodać do tego laskę cynamonu oraz tarta skórkę cytrynową. Zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć i usunąć laskę cynamonu. Do drugiego rondla przelać 1 szklankę mleka, wsypać mąkę kukurydzianą i dodać do tego cukier oraz żółtka. Całość dokładnie roztrzepać trzepaczką, po czym przelać do ugotowanych wcześniej składników. Wszystko postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego brązowy cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać do tego tartą skórkę pomarańczowa, oprószyć szczyptą soli i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać na wystudzone składniki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów