Krem grejpfrutowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2733

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 grejpfrut żółty
  • 1 grejpfrut różowy
  • 30 dkg jogurtu naturalnego
  • 5 dkg cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 20 dkg śmietany kremówki
  • 4 cząstki grejpfruta do dekoracji
  • kilka gałązek melisy lub mięty do dekoracji

Opis przygotowania:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Grejpfruty umyć, obrać ze skóry, cząstki pozostawić do dekoracji, a z reszty wycisnąć sok. Sok wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i pokrojoną miazgą z grejpfrutów. Żelatynę rozpuścić w lekko podgrzewanej wodzie, następnie ostudzić i przelać do całości. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z kremem, wymieszać i zalać pucharki deserowe. Na spód pucharków i na wierzch ułożyć cząstki grejpfrutów. Całość włożyć na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziła. Gotowy deser przyozdobić listkami melisy lub mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów