Krem grejpfrutowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2733
Składniki:
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 grejpfrut żółty
- 1 grejpfrut różowy
- 30 dkg jogurtu naturalnego
- 5 dkg cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 20 dkg śmietany kremówki
- 4 cząstki grejpfruta do dekoracji
- kilka gałązek melisy lub mięty do dekoracji
Opis przygotowania:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Grejpfruty umyć, obrać ze skóry, cząstki pozostawić do dekoracji, a z reszty wycisnąć sok. Sok wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i pokrojoną miazgą z grejpfrutów. Żelatynę rozpuścić w lekko podgrzewanej wodzie, następnie ostudzić i przelać do całości. Śmietanę ubić na sztywno, połączyć z kremem, wymieszać i zalać pucharki deserowe. Na spód pucharków i na wierzch ułożyć cząstki grejpfrutów. Całość włożyć na 1 godzinę do lodówki, aby się schłodziła. Gotowy deser przyozdobić listkami melisy lub mięty.
Komentarze (0)