Krem cytrynowy z malinami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1556
Krem cytrynowy z malinami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 0,5 szklanki malin
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Maliny umyć i osączyć z wody. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek wsypać mąkę, a następnie wsypać do tego tartą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do wysmarowanych masłem żaroodpornych naczyń. Wszystko wstawić do większej żaroodpornej miski, zalanej wrzącą wodą do połowy naczyń ze zmiksowanymi składnikami, potem całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 25 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika wody, lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów