Krem cytrynowy z malinami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1556
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 0,5 szklanki malin
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Maliny umyć i osączyć z wody. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na puszystą pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek wsypać mąkę, a następnie wsypać do tego tartą skórkę cytrynową, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do wysmarowanych masłem żaroodpornych naczyń. Wszystko wstawić do większej żaroodpornej miski, zalanej wrzącą wodą do połowy naczyń ze zmiksowanymi składnikami, potem całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 25 minut. Po tym czasie składniki wyciągnąć z piekarnika wody, lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.
Komentarze (0)