Krem campari

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1846
Krem campari
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 pomarańcze
  • 15 dkg cukru pudru
  • 8 dkg herbatników
  • 1/8 l campari
  • 1 kg twarożku śmietankowego
  • sok z polowy cytryny

Opis przygotowania:

Żółtka wymieszać z rumem i odstawić na 10 minut. Obrać pomarańcze ze skóry i wycisnąć z nich sok. Żółtka ubić na sztywną masę z rumem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Ubijając cały czas należy dodawać po łyżce twarożku. Spód salaterki wyłożyć herbatnikami, na nie ułożyć cząstki pomarańczy i zalać wymieszaną masą. Campari przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, rozpuścić w nim żelatynę, a następnie ochłodzić i polać nim całą masę. Wszystko wstawić na 2 godziny do lodówki, po czym od razu podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów