Krem campari
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1986
Składniki:
- 5 żółtek
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżeczki żelatyny
- 4 pomarańcze
- 15 dkg cukru pudru
- 8 dkg herbatników
- 1/8 l campari
- 1 kg twarożku śmietankowego
- sok z polowy cytryny
Opis przygotowania:
Żółtka wymieszać z rumem i odstawić na 10 minut. Obrać pomarańcze ze skóry i wycisnąć z nich sok. Żółtka ubić na sztywną masę z rumem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Ubijając cały czas należy dodawać po łyżce twarożku. Spód salaterki wyłożyć herbatnikami, na nie ułożyć cząstki pomarańczy i zalać wymieszaną masą. Campari przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, rozpuścić w nim żelatynę, a następnie ochłodzić i polać nim całą masę. Wszystko wstawić na 2 godziny do lodówki, po czym od razu podawać do spożycia.
Komentarze (0)