Krem blanc-manger
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2349
Składniki:
- 1,5 l śmietany
- 20 dag cukru
- 20 dag słodkich migdałów
- 30 ziaren gorzkich migdałów
- 4 dkg żelatyny
Opis przygotowania:
Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i utłuc na drobną miazgę. Śmietanę podgrzać mocno na małym ogniu, posłodzić i zalać nią miazgę migdałową, a następnie przecedzić przez drobne sitko i odcisnąć. Powstały płyn zostawić, resztę usunąć. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody, zalać nią odciśnięty płyn i odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła. Jeżeli chcemy mieć krem w dwóch kolorach musimy zmieszać osobno połowę białej żelatyny z sokiem np. malinowym. Krem przełożyć do pucharków i przybrać płatkami migdałów.
Komentarze (0)