Krem blanc-manger

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2254
Krem blanc-manger
fot. SKopp (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1,5 l śmietany
  • 20 dag cukru
  • 20 dag słodkich migdałów
  • 30 ziaren gorzkich migdałów
  • 4 dkg żelatyny

Opis przygotowania:

Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i utłuc na drobną miazgę. Śmietanę podgrzać mocno na małym ogniu, posłodzić i zalać nią miazgę migdałową, a następnie przecedzić przez drobne sitko i odcisnąć. Powstały płyn zostawić, resztę usunąć. Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody, zalać nią odciśnięty płyn i odstawić w chłodne miejsce, aby zastygła. Jeżeli chcemy mieć krem w dwóch kolorach musimy zmieszać osobno połowę białej żelatyny z sokiem np. malinowym. Krem przełożyć do pucharków i przybrać płatkami migdałów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów