Kotlety rybne z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 724
Składniki:
- 600 g filetów z mintaja
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 cebula
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry, sparzyć ją wrząca wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody. Odsączoną z wody kapustę oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz. Paprykę oraz marchew umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Następnie filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski i posypać przyprawą do ryb. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę i startą marchew. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do miękkości warzyw. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i wymieszać z przepuszczoną wcześniej rybą w misce. Z całości uformować ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na rozgrzany pozostały olej na patelni i smażyć je na średnim ogniu na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz, dodać do tego sparzoną wcześniej czerwoną kapustę i podawać z cytryną.
Komentarze (0)