Kotlety z tofu i marchwi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4320
Kotlety z tofu i marchwi
fot. kurisurokku / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g jedwabistego tofu
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Tofu pokroić na drobne kawałeczki i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną oraz wlać wodę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać składników. Całość wyrobić ręcznie, uformować z tego małe kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni przez 1,5 minuty z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i zalać sosem sojowym. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów