Yakitori z kurczaka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2171
Yakitori z kurczaka
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 12 wątróbek drobiowych
  • 2 zielone ogórki
  • 1 mały por
  • Na marynatę:
  • 100 ml wina ryżowego
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania:

Wątróbki oraz jarzyny umyć i osączyć z wody. Por pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz.

Przygotować marynatę: wino ryżowe przelać do rondla, wlać do tego ciemny sos sojowy, wsypać cukier, imbir mielony, dodać pieprz kajeński, szczyptę soli, wlać przyprawę mirin i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przeżyć do przestudzonych składników i trzymać przez 15 minut. Następnie nadziać je na długie patyczki szaszłykowe razem z pokrojonym porem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Całość piec do miękkości mięsa.

Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do ogórka na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów