Yakitori z kurczaka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2171
Składniki:
- 12 wątróbek drobiowych
- 2 zielone ogórki
- 1 mały por
- Na marynatę:
- 100 ml wina ryżowego
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
Opis przygotowania:
Wątróbki oraz jarzyny umyć i osączyć z wody. Por pokroić na kawałki. Ogórki pokroić w cienkie plastry, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz.
Przygotować marynatę: wino ryżowe przelać do rondla, wlać do tego ciemny sos sojowy, wsypać cukier, imbir mielony, dodać pieprz kajeński, szczyptę soli, wlać przyprawę mirin i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przeżyć do przestudzonych składników i trzymać przez 15 minut. Następnie nadziać je na długie patyczki szaszłykowe razem z pokrojonym porem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Całość piec do miękkości mięsa.
Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do ogórka na talerzu.
Przygotować marynatę: wino ryżowe przelać do rondla, wlać do tego ciemny sos sojowy, wsypać cukier, imbir mielony, dodać pieprz kajeński, szczyptę soli, wlać przyprawę mirin i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przeżyć do przestudzonych składników i trzymać przez 15 minut. Następnie nadziać je na długie patyczki szaszłykowe razem z pokrojonym porem i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Całość piec do miękkości mięsa.
Gotowe ściągnąć z grilla i dodać do ogórka na talerzu.
Komentarze (0)