Kotlety po kaszubsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2989
Składniki:
- 2 szklanki puree z ziemniaków
- 2 szklanki ugotowanego dorsza
- 3 łyżki masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- sól
- olej
- pieprz
Opis przygotowania:
Sprawionego dorsza oczyścić z ości i ugotować na parze. Po ugotowaniu odcedzić. Przyrządzić puree z ziemniaków i razem z dorszem, mlekiem, roztopionym masłem i jajkami dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety przełożyć na talerz. Następnie przyrządzić sos z jednej szklanki zagotowanej wody z połową kostki rosołowej i koncentratem pomidorowym. Sos gotować przez 5 minut. Doprawić go do smaku, a na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody. Gotowym sosem zalać kotlety rybne i podawać na gorąco.
Komentarze (0)