Kotlety po kaszubsku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2989

Składniki:

  • 2 szklanki puree z ziemniaków
  • 2 szklanki ugotowanego dorsza
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • olej
  • pieprz

Opis przygotowania:

Sprawionego dorsza oczyścić z ości i ugotować na parze. Po ugotowaniu odcedzić. Przyrządzić puree z ziemniaków i razem z dorszem, mlekiem, roztopionym masłem i jajkami dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z masy uformować płaskie kotlety i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety przełożyć na talerz. Następnie przyrządzić sos z jednej szklanki zagotowanej wody z połową kostki rosołowej i koncentratem pomidorowym. Sos gotować przez 5 minut. Doprawić go do smaku, a na koniec gotowania sos zagęścić mąką wymieszaną z niewielka ilością wody. Gotowym sosem zalać kotlety rybne i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów