Kotlety mięsno-dyniowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 474
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 450 g miąższ z dyni
- 4 łyżki oleju
- 4 liście sałaty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- zielona natka selera
Opis przygotowania:
Marchew, sałatę oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i tartą gałką muszkatołową. Wbić do tego jajko, wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz z sałatą. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)