Kotlety mięsno-dyniowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 474
Kotlety mięsno-dyniowe
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 450 g miąższ z dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 4 liście sałaty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • zielona natka selera

Opis przygotowania:

Marchew, sałatę oraz natkę selera umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Mięso mielone przełożyć do miski. Miąższ z dyni pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonymi nasionami kolendry i tartą gałką muszkatołową. Wbić do tego jajko, wymieszać, po czym uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz z sałatą. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów