Kotlety krabowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2121
Kotlety krabowe
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 g kiełków buraczków czerwonych
  • 2 zielone ogórki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 liście czerwonej cykorii
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 awokado
  • Na kotlety:
  • 250 g mrożonych paluszków krabowych surimi
  • 200 g krakersów solonych
  • 2 żółtka jaj
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa, kiełki oraz awokado umyć i osączyć z wody. Liście cykorii przełożyć na talerz. Ogórki pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i dodać do cykorii na talerzu. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry.

Przygotować kotlety: paluszki krabowe rozmrozić, obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do miski. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych paluszków kranowych. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do składników w misce, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę pieprzu oraz soli, dodać żółtka jaj i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Następnie dodać do tego majonez i pokrojone awokado. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki oraz buraczka czerwonego.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów