Kotlety krabowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 3 g kiełków buraczków czerwonych
- 2 zielone ogórki
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 liście czerwonej cykorii
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1 awokado
- Na kotlety:
- 250 g mrożonych paluszków krabowych surimi
- 200 g krakersów solonych
- 2 żółtka jaj
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa, kiełki oraz awokado umyć i osączyć z wody. Liście cykorii przełożyć na talerz. Ogórki pokroić w cienkie plastry, skropić je sokiem cytrynowym, oprószyć szczyptą soli i dodać do cykorii na talerzu. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry.
Przygotować kotlety: paluszki krabowe rozmrozić, obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do miski. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych paluszków kranowych. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do składników w misce, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę pieprzu oraz soli, dodać żółtka jaj i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Następnie dodać do tego majonez i pokrojone awokado. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki oraz buraczka czerwonego.
Przygotować kotlety: paluszki krabowe rozmrozić, obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do miski. Krakersy pokruszyć na drobne kawałeczki i dodać do pokrojonych paluszków kranowych. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, dodać do składników w misce, wsypać do tego suszoną kolendrę, szczyptę pieprzu oraz soli, dodać żółtka jaj i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i smażyć je na średnim ogniu w mocno rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Następnie dodać do tego majonez i pokrojone awokado. Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki oraz buraczka czerwonego.
Komentarze (0)