Kotlety krabowe z majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1593
Składniki:
- 300 g paluszków krabowych surimi
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- garstka kiełków rzodkiewki do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Paluszki krabowe obrać ze skóry i drobno posiekać do miski. Do posiekanych paluszków krabowych dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, zioła prowansalskie i bułkę tartą. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszklone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Smażyć je na rumiany kolor na pozostałym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę wysmarować majonezem i udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)