Kotlety krabowe z majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1593
Kotlety krabowe z majonezem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g paluszków krabowych surimi
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • garstka kiełków rzodkiewki do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki rzodkiewki umyć i osączyć z wody. Paluszki krabowe obrać ze skóry i drobno posiekać do miski. Do posiekanych paluszków krabowych dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, zioła prowansalskie i bułkę tartą. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Zeszklone składniki ściągnąć z ognia i dodać do składników w misce. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wyrobić ręcznie i uformować z tego małe kotlety. Smażyć je na rumiany kolor na pozostałym oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę wysmarować majonezem i udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów