Ciasteczka krabowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2242
Składniki:
- 400 g mrożonych paluszków krabowych surimi
- 100 ml pikantnego keczupu
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 liście salaty lodowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 zielona papryka chili
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Paluszki krabowe rozmrozić i posiekać drobno do miski. Pokrojone paluszki krabowe zasypać bułką tartą. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w kostkę i zeszklić lekko na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zeszkloną dodać do składników w misce. Paprykę chili, pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego małe kotleciki, po czym smażyć je na pozostałej oliwie na patelni na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na liście sałaty. Gotową potrawę skropić sokiem z limonki i podawać z pikantnym keczupem.
Komentarze (0)