Kopczyki ziemniaczane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1446
Kopczyki ziemniaczane
fot. Stefano A / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić lub bardzo dokładnie utłuc,wystudzić . Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Puree włożyć do szprycy i wyciskać lub łyżeczką nakładać niewielkie kopczyki. Piec 10 minut w temperaturze 250oC.Bardzo smaczne jako dodatek do sałatek i mięs.

Autor: oliwka

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów