Kopczyki ziemniaczane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1530
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zmielić lub bardzo dokładnie utłuc,wystudzić . Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Puree włożyć do szprycy i wyciskać lub łyżeczką nakładać niewielkie kopczyki. Piec 10 minut w temperaturze 250oC.Bardzo smaczne jako dodatek do sałatek i mięs.
Komentarze (0)