Kolorowa babka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3418
Składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka kartoflanki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kisielu lub budyniu
Opis przygotowania:
Białka ubic dodawac cukier małymi porcjami i ubijac,dodac żółtka i jeszcze ubic ,mąki wymieszac z proszkiem i przesiewac przez sitko i wymieszac z jajkami.Margarynę roztopic i gorącą wlewac powoli do ciasta delikatnie mieszając.Ciasto podzielic na 3 części.Do jednej dodac kakao a do drugiej kisiel.Wysmarowac keksówkę na dno włożyc pergamin i najpierw włożyc białe ciasto następnie na środek wzdłuż foremki kakaowe następne z kisielem.Piekarnik nagrzac i piec 1 godzinę w 180C.-dodrze gdy w czasie pieczenia babka pęknie wtedy dobrze się upiecze.
Komentarze (0)