Kolorowa zapiekanka z ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6974
Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2-3 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 3 pomidory
- 3 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki posiekanej zieleniny
- 10 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- olej
- oregano
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Pokrój w dość grube plastry. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinie, bakłażan i pomidory pokrój w plastry. Na patelnię wlej olej, dodaj masło. Mocno rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek, zarumień. Następnie dorzuć mięso. Podsmaż mieszając. Przypraw solą, pieprzem, oregano i posiekaną zieleniną. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków, cukinii i bakłażana, na tym umieść warstwę usmażonego mięsa. Przykryj ziemniakami, cukinią, bakłażanem i pomidorami. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Zapiekaj około 60 minut w temp. 175 st. C.
Komentarze (0)