Kolorowa zapiekanka z ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 6974
Kolorowa zapiekanka z ziemniakami

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2-3 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 3 pomidory
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki posiekanej zieleniny
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • olej
  • oregano

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Odcedź, wystudź, obierz ze skórki. Pokrój w dość grube plastry. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinie, bakłażan i pomidory pokrój w plastry. Na patelnię wlej olej, dodaj masło. Mocno rozgrzej. Wrzuć pokrojoną cebulę oraz czosnek, zarumień. Następnie dorzuć mięso. Podsmaż mieszając. Przypraw solą, pieprzem, oregano i posiekaną zieleniną. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę ziemniaków, cukinii i bakłażana, na tym umieść warstwę usmażonego mięsa. Przykryj ziemniakami, cukinią, bakłażanem i pomidorami. Wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem. Zapiekaj około 60 minut w temp. 175 st. C.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów