Kokosowe kulki ryżowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 662
Składniki:
- 2 łyżki tartego kokosa
- sól
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 szklanki wody
- Na syrop:
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Przygotować kulki: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu całość gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie kulki ściągnąć z sita i przełożyć do miski.
Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do tego cukier i mieszać na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się roztopi. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i polać nim kulki w misce.
Wszystko posypać tartym kokosem.
Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do tego cukier i mieszać na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się roztopi. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i polać nim kulki w misce.
Wszystko posypać tartym kokosem.
Komentarze (0)