Kokosowe kulki ryżowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 512
Kokosowe kulki ryżowe
fot. Hyzuko (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 2 łyżki tartego kokosa
  • sól
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody
  • Na syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Przygotować kulki: mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Wlać do tego letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z niego ręcznie małe kulki i przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu całość gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie kulki ściągnąć z sita i przełożyć do miski.

Przygotować syrop: wodę wlać do rondla, wsypać do tego cukier i mieszać na średnim ogniu do chwili, aż cukier całkowicie się roztopi. Wtedy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie gotowy syrop ściągnąć z ognia i polać nim kulki w misce.

Wszystko posypać tartym kokosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów