Kluski z jabłkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3727
Składniki:
- 200 ml mleka
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 5-6 jabłek
- 50 g masła
- bułka tarta
- sól
Opis przygotowania:
Oddziel żółtka od białek. Mleko roztrzep z żółtkami. Wsyp mąkę, wymieszaj. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na połówki, a potem w drobną kostkę. Włóż jabłka do ciasta i wymieszaj. Ubij z białek sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Zagotuj wodę w płaskim rondlu, osól. Metalową łyżką zanurzoną każdorazowo we wrzątku nabieraj ciasto i kładź na wrzątek podłużne kluski. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia i wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Masło stop, dodaj osobno przyrumienioną bułkę tartą i okraś kluski.
Komentarze (0)