Kluski z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1869
Kluski z boczkiem

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • 20 dag wędzonego boczku
  • mała cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Opis przygotowania:

1.Ziemniaki przełóż na stolnicę,wbij jajko,dodaj mąkę i szczyptę soli,zagnieć jednolitą masę.Uformuj wałek o średnicy 4 cm,pokrój na kawałki.
2.Kluski wrzucaj do osolonego wrzątku gotuj 4 minuty od momentu ,gdy woda się zagotuje.Wyjmij łyżką cedzakową.
3.Boczek pokrój w kostkę,cebulę posiekaj.Podsmaż na smalcu.Dodaj kluski,podsmaż.Pozostałe jajka roztrzep z solą i pieprzem,zalej kluski.Smaż,aż jajka się zetną.Posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Autor: natalina4

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów