Kluski z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1869
Składniki:
- 70 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 7 jajek
- 20 dag wędzonego boczku
- mała cebula
- 2 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
Opis przygotowania:
1.Ziemniaki przełóż na stolnicę,wbij jajko,dodaj mąkę i szczyptę soli,zagnieć jednolitą masę.Uformuj wałek o średnicy 4 cm,pokrój na kawałki.
2.Kluski wrzucaj do osolonego wrzątku gotuj 4 minuty od momentu ,gdy woda się zagotuje.Wyjmij łyżką cedzakową.
3.Boczek pokrój w kostkę,cebulę posiekaj.Podsmaż na smalcu.Dodaj kluski,podsmaż.Pozostałe jajka roztrzep z solą i pieprzem,zalej kluski.Smaż,aż jajka się zetną.Posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.
2.Kluski wrzucaj do osolonego wrzątku gotuj 4 minuty od momentu ,gdy woda się zagotuje.Wyjmij łyżką cedzakową.
3.Boczek pokrój w kostkę,cebulę posiekaj.Podsmaż na smalcu.Dodaj kluski,podsmaż.Pozostałe jajka roztrzep z solą i pieprzem,zalej kluski.Smaż,aż jajka się zetną.Posyp szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Komentarze (0)