Kluski śląskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3590

Składniki:

  • 1/2 kg mąki ziemniaczanej (zw. kartoflana)
  • 1 kg ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z łyżką masła (pure)
  • sos mięsny (może być pieczeniowy)

Opis przygotowania:

Ostudzone pure ziemniaczane podzielić na 4 jednakowe części, wyjąć jedną z nich i wsypać w jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i formować kluski (można robić zwykłe kulki średniej wielkości lub spłaszczone kulki z wgłębieniem w środku). Uformowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie (tak długo aż wypłyną, można pogotować minutę dłużej).
Podawać z sosem. Najlepsze są zamiast ziemniaków jako dodatek do rolad i czerwonej kapusty.

Autor: ewcikson

2 komentarze

uwielbiam kluski śląskie ;) miam miam

jak wyplyna to jeszcze kilka minut gotujemy,szczegolnie kulki,chyba,ze ktos lubi surowa skrobie;-)

Podobne przepisy