Kluski śląskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4178
Składniki:
- 1/2 kg mąki ziemniaczanej (zw. kartoflana)
- 1 kg ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków z łyżką masła (pure)
- sos mięsny (może być pieczeniowy)
Opis przygotowania:
Ostudzone pure ziemniaczane podzielić na 4 jednakowe części, wyjąć jedną z nich i wsypać w jej miejsce mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i formować kluski (można robić zwykłe kulki średniej wielkości lub spłaszczone kulki z wgłębieniem w środku). Uformowane kluski gotować we wrzącej, osolonej wodzie (tak długo aż wypłyną, można pogotować minutę dłużej).
Podawać z sosem. Najlepsze są zamiast ziemniaków jako dodatek do rolad i czerwonej kapusty.
Podawać z sosem. Najlepsze są zamiast ziemniaków jako dodatek do rolad i czerwonej kapusty.
Komentarze (2)
uwielbiam kluski śląskie ;) miam miam
jak wyplyna to jeszcze kilka minut gotujemy,szczegolnie kulki,chyba,ze ktos lubi surowa skrobie;-)