Śląskie niebo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2070
Śląskie niebo
fot. SPBer / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 g suszonej moreli
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 100 g kukurydzy w zalewie
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 4 plastry wędzonego bekonu
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • Kluski:
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g maki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty lodowej oraz wędzony bekon wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy i wyłożyć na liście. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej i dodać do warzyw na talerzu. Pomidora pokroić w ćwiartki, ogórka w cienkie plastry i dodać do składników. Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, z czego połowę z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Drugą połowę ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dobrze utłuc je tłuczkiem. Następnie ubite ziemniaki połączyć z tartymi wcześniej ziemniakami oraz z mąką ziemniaczaną i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki i uformować z nich kulki ręcznie. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do całości na talerzu. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni. Do rozpuszczonego masła dodać suszone morele oraz śliwki kalifornijskie. Składniki na patelni dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do potrawy. Na koniec warzywa polać kwaśną śmietaną i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów