Śląskie niebo
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2070
Składniki:
- 100 g suszonej moreli
- 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 4 plastry wędzonego bekonu
- 4 łyżki masła
- 2 liście sałaty lodowej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- Kluski:
- 600 g ziemniaków
- 300 g maki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty lodowej oraz wędzony bekon wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy i wyłożyć na liście. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć ją na tarce jarzynowej i dodać do warzyw na talerzu. Pomidora pokroić w ćwiartki, ogórka w cienkie plastry i dodać do składników. Przygotować kluski: ziemniaki obrać ze skóry, z czego połowę z nich zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Drugą połowę ziemniaków przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i dobrze utłuc je tłuczkiem. Następnie ubite ziemniaki połączyć z tartymi wcześniej ziemniakami oraz z mąką ziemniaczaną i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki i uformować z nich kulki ręcznie. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do całości na talerzu. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni. Do rozpuszczonego masła dodać suszone morele oraz śliwki kalifornijskie. Składniki na patelni dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i dodać je do potrawy. Na koniec warzywa polać kwaśną śmietaną i podawać do spożycia.
Komentarze (0)