Kluski rzymskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2979

Składniki:

  • 15 dkg kaszy manny
  • 10 dkg twardego sera żółtego
  • 5 dkg masła
  • 0,5 l mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Na gotujące się mleko zasypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Kaszę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera i roztrzepane jajko odrobiną wody, wszystko dobrze wymieszać. Całość wylać na stolnicę i rozprowadzić równomiernie na grubość do 2 cm, nożem maczanym w zimnej wodzie. Po rozprowadzeniu - kieliszkiem wyciąć krążki. Wysmarować je stopionym masłem, posypać pozostawioną połowa startego sera żółtego i przełożyć do odpowiedniego naczynia również wysmarowanego masłem. Naczynie włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec przez 15 minut w temperaturze do 150 stopni. Gotowe podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów