Kluski rzymskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2979
Składniki:
- 15 dkg kaszy manny
- 10 dkg twardego sera żółtego
- 5 dkg masła
- 0,5 l mleka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Na gotujące się mleko zasypać kaszę mannę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Kaszę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia, dodać połowę startego sera i roztrzepane jajko odrobiną wody, wszystko dobrze wymieszać. Całość wylać na stolnicę i rozprowadzić równomiernie na grubość do 2 cm, nożem maczanym w zimnej wodzie. Po rozprowadzeniu - kieliszkiem wyciąć krążki. Wysmarować je stopionym masłem, posypać pozostawioną połowa startego sera żółtego i przełożyć do odpowiedniego naczynia również wysmarowanego masłem. Naczynie włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i zapiec przez 15 minut w temperaturze do 150 stopni. Gotowe podajemy na gorąco.
Komentarze (0)