Kluski ryżowe z powidlami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2216
Kluski ryżowe z powidlami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju
  • Na kluski:
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ubić tłuczkiem i przestudzić. Z przestudzonego ryżu uformować ręcznie podłużne kluski o długości 4 cm. Uformowane kluski włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy dodać do nich powidło śliwkowe i razem dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów