Kluski ryżowe z powidlami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2216
Składniki:
- 200 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- Na kluski:
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany ubić tłuczkiem i przestudzić. Z przestudzonego ryżu uformować ręcznie podłużne kluski o długości 4 cm. Uformowane kluski włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się lekko przyrumienią. Wtedy dodać do nich powidło śliwkowe i razem dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)