Kluski kładzione

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3708
Kluski kładzione
fot. Moe_ / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • tłuszcz do polania

Opis przygotowania:

Mąkę z jajkami rozmieszaj z wodą na ciasto średniej gęstości i posól. Po wyrobieniu zagotuj osoloną wodę w drugim garnku. Wyrobione ciasto pokrój na kluski i wrzucaj do gotującej sie wody. Gotuj około 10 minut mieszając. Po ugotowaniu odcedzić i polać tłuszczem. Kluski można podawać z dodatkiem serka homogenizowanego lub z sosem.

Komentarze (1)

Przecież to nie są kluski kładzione tylko gnocchi !! :/

Podobne przepisy

Więcej przepisów