Kluski francuskie z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2238

Składniki:

  • 4 dag grzybów suszonych
  • 4 jajka
  • 5-6 dag masła lub margaryny
  • natka pietruszki
  • 15 dag mąki
  • sól do smaku
  • masło do polania

Opis przygotowania:

Grzyby umyj, namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Jajka umyj, wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, połącz z grzybami, posiekaną natką pietruszki oraz ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując przesianą mąką, posól. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzaj za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu odcedź, odsącz i polej roztopionym masłem. Smacznego!

Autor: plateau

0 komenatrzy

Podobne przepisy