Kluski francuskie z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2866
Składniki:
- 4 dag grzybów suszonych
- 4 jajka
- 5-6 dag masła lub margaryny
- natka pietruszki
- 15 dag mąki
- sól do smaku
- masło do polania
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj i drobno posiekaj. Jajka umyj, wybij ze skorupek, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z żółtkami, połącz z grzybami, posiekaną natką pietruszki oraz ubitą na sztywno pianą z białek, przesypując przesianą mąką, posól. Następnie kładź łyżką podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę, zanurzaj za każdym razem łyżkę w wodzie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Po wypłynięciu odcedź, odsącz i polej roztopionym masłem. Smacznego!
Komentarze (0)