Ciasto francuskie z żurawiną i rodzynkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3071
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 100 ml soku malinowego gęstego
- 15 dag rodzynek
- 1 słoiczek żurawiny w zalewie
- 3 łyżki kurkumy
- 1 opakowanie galaretki malinowej
- serwetki ozdobne
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i podzielić na prostokątne płaty o szerokości około 5 cm x 20 cm. 2 plastry pozostawić całe. W dużym naczyniu zagotować około 0,5 l wody z kurkumą, zestawić z ognia i ułożyć w nim 8 plastrów z ciastem francuskim. Ciasto trzymać przez kilka minut, mieszając wodę, aby nabrało żółtego koloru. Wtedy ciasto wyciągnąć i odcedzić na sicie. W kolejnym naczyniu zagotować sok malinowy, zestawić z ognia i włożyć 1 plaster ciasta francuskiego. Kiedy ciasto nabierze koloru, wyciągnąć i odcedzić na sicie. Następnie z ciasta zabarwionego sokiem malinowym, uformować kształt kwiatu, odcinając brzegi ciasta, a w jego środek nałożyć żurawinę z rodzynkami. Plastrem z ciasta żółtego, z uformowanym kształtem kwiatu, obłożyć ciasto z sokiem malinowym i dobrze zlepić. Kolejnymi plastrami w żółtym kolorze, uformować siedmioramienny kwiat, bez ostrych rogów, napełnić jego środki żurawiną z rodzynkami i dobrze zlepić. Żurawiną i rodzynkami napełnić również niezabarwiony płat ciasta i zlepić go jak naleśnika. Całe ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez około 20 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, wyłożyć na serwetkę dekoracyjną oraz posypać galaretka malinową większy z kwiatów.
Komentarze (0)