Klopsy orientalne
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1997
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- Klopsy:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 4 listki świeżej mięty
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 zielona młoda cukinia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Cukinię, łodygi selera oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować klopsy: mięso mielone przełożyć do miski, zalać je sosem sojowym, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dobrze wyrobić ręcznie. Cebulę z cukinią obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Łodygi selera pokroić drobno i dodać do składników w misce. Miętę posiekać drobno i dodać do całości. Następnie ze składników uformować małe kulki ręcznie i wrzucić je do gotującego się bulionu warzywnego. Wszystko gotować przez 3 minuty, po czym kulki odcedzić z nadmiaru bulionu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)