Klopsy orientalne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1879
Klopsy orientalne
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • Klopsy:
  • 350 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Cukinię, łodygi selera oraz miętę umyć i osączyć z wody. Przygotować klopsy: mięso mielone przełożyć do miski, zalać je sosem sojowym, wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą i dobrze wyrobić ręcznie. Cebulę z cukinią obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników. Łodygi selera pokroić drobno i dodać do składników w misce. Miętę posiekać drobno i dodać do całości. Następnie ze składników uformować małe kulki ręcznie i wrzucić je do gotującego się bulionu warzywnego. Wszystko gotować przez 3 minuty, po czym kulki odcedzić z nadmiaru bulionu i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów