Kleik ryżowy z tuńczykiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1576
Składniki:
- 130 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
- 6 szklanek wody
- 2 płaty suszonych glonów nori
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Tuńczyka osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Glony nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, przełożyć do zeszklonej cebuli, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i gotować na małym ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, po czym dodać do tego glony nori i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie dodać do tego pokrojone kawałki tuńczyka i posypać sezamem.
Komentarze (0)