Kleik ryżowy z tuńczykiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1576
Kleik ryżowy z tuńczykiem
fot. KFoodaddict / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 130 g tuńczyka w sosie własnym z puszki
  • 6 szklanek wody
  • 2 płaty suszonych glonów nori
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Tuńczyka osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Glony nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, przełożyć do zeszklonej cebuli, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew i gotować na małym ogniu do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, po czym dodać do tego glony nori i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Następnie dodać do tego pokrojone kawałki tuńczyka i posypać sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów