Kibbeh nayyeh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 876
Składniki:
- 350 g polędwicy wołowej
- 250 g drobnej kaszy jęczmiennej
- 4 listki świeżej mięty
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 chlebek pita
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz miętę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie kaszę jęczmienna opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu kaszę odparować i dobrze przestudzić. Przestudzoną kaszę wymieszać z mieloną polędwicą, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko polać z oliwek, posypać natką zielonej pietruszki i udekorować miętą. Orzeszki pinii przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko je przyrumienić na małym ogniu. Po przyrumienieniu, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Gotowe danie podawać z chlebkiem pita.
Komentarze (0)