Kibbeh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2356
Składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 120 g kaszy kuskus
- 2 białka jajka
- 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
- 1 cebula
- 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- natka zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Miętę oraz natkę pietruszki umyć i pokroić drobno. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Polędwicę wołową przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski, dodając do tego białka jajka, odcedzoną kaszę kuskus, pokrojoną cebulę, miętę i zieloną natkę pietruszki. Dodać do tego również wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszane składniki przełożyć do wysmarowanej olejem blachy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika przestudzić, pokroić na porcje i położyć na tacy.
Komentarze (0)