Kibbeh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2356
Kibbeh
fot. bobjudge / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 120 g kaszy kuskus
  • 2 białka jajka
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • natka zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę oraz natkę pietruszki umyć i pokroić drobno. Kaszę kuskus zalać 2 szklankami wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Polędwicę wołową przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski, dodając do tego białka jajka, odcedzoną kaszę kuskus, pokrojoną cebulę, miętę i zieloną natkę pietruszki. Dodać do tego również wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać ręcznie. Wymieszane składniki przełożyć do wysmarowanej olejem blachy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika przestudzić, pokroić na porcje i położyć na tacy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów