Khichdi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2140
Khichdi
fot. Drriad (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 4 papryczki konserwowe chili do dekoracji
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 suszone pomidory
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż oraz soczewicę zmieszać ze sobą, opłukać pod bieżąca wodą, przesypać razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę czerwoną chili oraz suszone pomidory posiekać na małe kawałeczki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do tego pokrojony imbir, mielony kminek oraz kurkumę. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę dodać do smażonych składników. Smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojoną, czerwoną papryczkę chili i suszone pomidory. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego namoczony wcześniej ryż z soczewicą. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz i udekorować papryczką konserwową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów