Khichdi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2345
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 4 papryczki konserwowe chili do dekoracji
- 3 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 suszone pomidory
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 1 szklanka soczewicy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
Opis przygotowania:
Ryż oraz soczewicę zmieszać ze sobą, opłukać pod bieżąca wodą, przesypać razem do jednego rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę czerwoną chili oraz suszone pomidory posiekać na małe kawałeczki. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i wsypać do tego pokrojony imbir, mielony kminek oraz kurkumę. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę dodać do smażonych składników. Smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodać do tego pokrojoną, czerwoną papryczkę chili i suszone pomidory. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wlać do tego namoczony wcześniej ryż z soczewicą. Wszystko wymieszać i gotować do miękkości składników. Po ugotowaniu odcedzić, wyłożyć na talerz i udekorować papryczką konserwową.
Komentarze (0)