Yam Neua
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2422
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 1 łyżka tłuczonych orzeszków pinii
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 sałata strzępiasta
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do warzyw na talerzu. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wyłożyć do miski. Do przepuszczonego czosnku wlać sos sojowy, sok z limonki, wsypać cukier brązowy i dokładnie wymieszać. Polędwicę wołową pokroić na kawałki, po czym oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i namoczyć w wymieszanych wcześniej składnikach. Namoczone mięso przełożyć na aluminiowa tackę do grilla i piec na rozpalonym grillu do miękkości. Upieczone mięso połączyć z warzywami na talerzu. Całość posypać tłuczonymi orzeszkami pinii i pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)