Kulki mięsne z ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1509
Kulki mięsne z ciecierzycą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 330 g ciecierzycy w zalewie
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • pęczek rzodkiewki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę w całości przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do rzodkiewki. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startej marchwi dodać mielone mięso wołowe oraz osaczoną z zalewy ciecierzycę. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki. Potem rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i smażyć na nim uformowane kulki na rumiany kolor z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem naturalnym i posypać mieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów