Kulki mięsne z ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1690
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 330 g ciecierzycy w zalewie
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- pęczek rzodkiewki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę w całości przełożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do rzodkiewki. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do startej marchwi dodać mielone mięso wołowe oraz osaczoną z zalewy ciecierzycę. Następnie wbić do tego jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki. Potem rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i smażyć na nim uformowane kulki na rumiany kolor z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko polać jogurtem naturalnym i posypać mieloną papryką.
Komentarze (0)