Kasza z sokiem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1221
Kasza z sokiem i śmietaną
fot. @boetter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml soku z jagód
  • 50 ml śmietany 32%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 l mleka 2%
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeka cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Szklankę kaszy manny przesypać do kubka, zalać ją 1 szklanką mleka i rozmieszać, aby nie było grudek. Pozostałe mleko przelać do rondla, wsypać do tego cukier, szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Następnie do wrzących składników wlać rozmieszaną wcześniej kaszę mannę z mlekiem. Całość wymieszać drewnianą łyżką i gotować do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Polać sokiem jagodowym oraz śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów