Kasza jaglana z warzywami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2212
Składniki:
- 4 pieczarki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju z pestek winogronowych
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól
- natka selera
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew z korzeniem pietruszki obrać ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla, zalać 2 szklankami wody, po czym wlać do tego sos sojowy i zagotować na dużym ogniu. Zagotowane składniki odcedzić i połączyć z pokrojonymi warzywami w misce. Natkę selera pokroić drobno i dodać do składników. Następnie kaszę jaglaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Do ugotowanej kaszy dodać wszystkie składniki z miski, potem wlać do tego olej z pestek winogronowych, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do miski.
Komentarze (0)