Kasza jaglana z warzywami i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2212
Kasza jaglana z warzywami i pieczarkami
fot. Jennifer / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 pieczarki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogronowych
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • natka selera

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew z korzeniem pietruszki obrać ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla, zalać 2 szklankami wody, po czym wlać do tego sos sojowy i zagotować na dużym ogniu. Zagotowane składniki odcedzić i połączyć z pokrojonymi warzywami w misce. Natkę selera pokroić drobno i dodać do składników. Następnie kaszę jaglaną dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć ją do kolejnego rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Do ugotowanej kaszy dodać wszystkie składniki z miski, potem wlać do tego olej z pestek winogronowych, całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów