Kasza jaglana z cukinią, ogórkiem i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2312
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- 1 młoda, zielona cukinia
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Cukinię oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i zeszklić na niej cebule. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona wcześniej cukinie, po czym oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wymieszać je z ugotowana kaszą. Całość przełożyć na talerz, polać jogurtem greckim, posypać pokrojonym ogórkiem, natką zielonej pietruszki i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
Komentarze (0)