Kasza jaglana z cukinią, ogórkiem i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2312
Kasza jaglana z cukinią, ogórkiem i jogurtem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ogórka pokroić w drobną kostkę. Cukinię oraz cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni i zeszklić na niej cebule. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojona wcześniej cukinie, po czym oba składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wymieszać je z ugotowana kaszą. Całość przełożyć na talerz, polać jogurtem greckim, posypać pokrojonym ogórkiem, natką zielonej pietruszki i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów