Karp na niebiesko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2214
Składniki:
- 2 sprawione karpie po 1 kg
- 3/8 l octu
- 15 dkg cebuli
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 12 dkg masła
- 4 goździki
- 30 dkg jabłek
- 1/8 l musującego wina jabłkowego
- 3 łyżki calvadosu
- 2 cytryny ( z 1 sok i otarta skórka)
- biały pieprz mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Karpie umyć, nie uszkodzić skóry. Zagotować 1/4 l octu. Z piekarnika wyjąć ruszt, ułożyć na nim rybę i polewać ją bardzo powoli zagotowanym octem. Czynność tę powtarzać do czasu, aż ryba zmieni kolor na niebieski. Jedną cebulę obrać i naszpikować goździkami i liściem laurowym. W dużym garnku pod przykryciem zagotować 2,5 l mocno osolonej wody z resztą pozostałego octu, zielem angielskim, pieprzem i włożyć do niego rybę. Gotować przez 30 minut na małym ogniu. W tym czasie umyć jabłka, pokroić je razem z cebulą na cząstki. Rozpuścić masło na patelni, zeszklić na nim cebulę, przyprawić solą i białym pieprzem, a potem dodać do tego pokrojone jabłka. Dusić pod przykryciem do 5 minut. Dodać wino, calvados i wymieszać. Ponownie doprawić przyprawami do smaku. Pod koniec duszenia dolać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Ugotowane karpie przełożyć na półmiski, obłożyć duszonymi jabłkami, cebulą i udekorować zieloną natką pietruszki i pokrojoną w krążki cytryną.
Komentarze (0)