Karp na niebiesko

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486

Składniki:

  • 2 sprawione karpie po 1 kg
  • 3/8 l octu
  • 15 dkg cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 12 dkg masła
  • 4 goździki
  • 30 dkg jabłek
  • 1/8 l musującego wina jabłkowego
  • 3 łyżki calvadosu
  • 2 cytryny ( z 1 sok i otarta skórka)
  • biały pieprz mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Karpie umyć, nie uszkodzić skóry. Zagotować 1/4 l octu. Z piekarnika wyjąć ruszt, ułożyć na nim rybę i polewać ją bardzo powoli zagotowanym octem. Czynność tę powtarzać do czasu, aż ryba zmieni kolor na niebieski. Jedną cebulę obrać i naszpikować goździkami i liściem laurowym. W dużym garnku pod przykryciem zagotować 2,5 l mocno osolonej wody z resztą pozostałego octu, zielem angielskim, pieprzem i włożyć do niego rybę. Gotować przez 30 minut na małym ogniu. W tym czasie umyć jabłka, pokroić je razem z cebulą na cząstki. Rozpuścić masło na patelni, zeszklić na nim cebulę, przyprawić solą i białym pieprzem, a potem dodać do tego pokrojone jabłka. Dusić pod przykryciem do 5 minut. Dodać wino, calvados i wymieszać. Ponownie doprawić przyprawami do smaku. Pod koniec duszenia dolać sok z cytryn i skórkę cytrynową. Ugotowane karpie przełożyć na półmiski, obłożyć duszonymi jabłkami, cebulą i udekorować zieloną natką pietruszki i pokrojoną w krążki cytryną.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów