Karp grillowany z pomarańczą i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2838
Składniki:
- 2 świeże karpie do 1,2 kg
- 200 g zielonego groszku w zalewie
- 6 pieczarek
- 4 suszone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy do wysmarowania karpia
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- przyprawa do ryb
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karpie oczyścić z łusek, wnętrzności, zostawić łeb i ogon. Oczyszczone karpie dokładnie umyć i osączyć z wody. Natrzeć oliwą, przyprawą do ryb, solą oraz pieprzem. Ułożyć na rozpalonym grillu i przypiec z obu stron na rumiany kolor. Następnie przełożyć je na talerz. Pomarańcze obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Dodać do tego pokrojoną na kawałki papryczkę chili, pieczarki pokrojone w plastry, pomarańcze i zielony groszek osączony z zalewy. Całość dusić pod przykryciem przez 7 minut, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą i przełożyć na rybę. Wszystko udekorować natką pietruszki.
Komentarze (0)