Karmazyn gotowany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 5060
Karmazyn gotowany
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 karmazyn do 1,5 kg
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 5 szparagów
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karmazyna sprawić, oczyścić z wnętrzności zostawiając głowę i ogon. Rybę ponacinać z boku, natrzeć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew i por pokroić w słupki, cebulę i połowę cytryny w talarki. Szparagi pokroić na połowę. Wnętrze ryby nadziać marchewką, porem, cebulą, polową szparagów, zalać wodą ponad wysokość ryby i gotować około 30 minut, aż ryba będzie miękka. Na talerzu położyć liść salaty i wyłożyć na nią rybę z warzywami. Częścią warzyw i cytryny udekorować talerz. Przed podaniem rybę polać roztopionym masłem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów