Karmazyn gotowany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 5060
Składniki:
- 1 karmazyn do 1,5 kg
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 1 cebula
- 5 szparagów
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karmazyna sprawić, oczyścić z wnętrzności zostawiając głowę i ogon. Rybę ponacinać z boku, natrzeć solą, pieprzem i odstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotować warzywa. Marchew i por pokroić w słupki, cebulę i połowę cytryny w talarki. Szparagi pokroić na połowę. Wnętrze ryby nadziać marchewką, porem, cebulą, polową szparagów, zalać wodą ponad wysokość ryby i gotować około 30 minut, aż ryba będzie miękka. Na talerzu położyć liść salaty i wyłożyć na nią rybę z warzywami. Częścią warzyw i cytryny udekorować talerz. Przed podaniem rybę polać roztopionym masłem.
Komentarze (0)