Karkówka wołowa z orzeszkami i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1348
Składniki:
- 450 g karkówki wołowej bez kości
- 200 g orzeszków ziemnych
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0,5 szklanki bulionu wołowego
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Mięso pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso i lekko je zarumienić. Wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, wsypać suszony majeranek i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, doprawić je do smaku szczyptą soli, po czym dodać do tego orzechy ziemne i dusić jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki oraz sezamem.
Komentarze (0)