Karkówka w sosie sojowym
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2361
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej
- 300 ml ciemnego sosu sojowego
- 6 łyżek oleju
- 3 zielone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 czerwona słodka papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją na małe kawałki. Karkówkę wieprzową pokroić w dużą kostką, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na 5 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać zieloną paprykę chili oraz pokrojoną wcześniej słodką czerwoną paprykę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć je do chwili, aż papryka zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego sos sojowy i zgotować. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i zalać nimi mięso na talerzu.
Komentarze (0)