Karkówka w sosie sojowym

Oceń:
(6 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2361
Karkówka w sosie sojowym
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej
  • 300 ml ciemnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oleju
  • 3 zielone papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czerwona słodka papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Paprykę umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją na małe kawałki. Karkówkę wieprzową pokroić w dużą kostką, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu suszonym tymiankiem i smażyć do miękkości na 5 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu mięso ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać zieloną paprykę chili oraz pokrojoną wcześniej słodką czerwoną paprykę. Składniki na patelni wymieszać i smażyć je do chwili, aż papryka zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego sos sojowy i zgotować. Po zagotowaniu składniki ściągnąć z ognia i zalać nimi mięso na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów