Karczoch zapiekany z serem i pitą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1579
Karczoch zapiekany z serem i pitą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g tartego drobno parmezanu
  • 15 g tartego grubo parmezanu
  • 4 karczochy
  • 2 łyżki masła
  • 2 chlebki pita
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Karczochy oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Następnie karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałeczki do miski. Do karczochów dodać drobno tarty parmezan oraz natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć pieprzem i przełożyć do odpowiednich naczyń do zapiekania. Wszystko posypać grubo tartym parmezanem, wyłożyć masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na talerz. Chlebki pita wysmarować wodą z obu stron i smażyć je na rozgrzanej patelni przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni, pokroić na porcje i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów