Karczoch zapiekany z serem i pitą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1579
Składniki:
- 100 g tartego drobno parmezanu
- 15 g tartego grubo parmezanu
- 4 karczochy
- 2 łyżki masła
- 2 chlebki pita
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karczochy oraz natkę zielonej pietruszki umyć. Następnie karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić na małe kawałeczki do miski. Do karczochów dodać drobno tarty parmezan oraz natkę zielonej pietruszki. Składniki oprószyć pieprzem i przełożyć do odpowiednich naczyń do zapiekania. Wszystko posypać grubo tartym parmezanem, wyłożyć masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na talerz. Chlebki pita wysmarować wodą z obu stron i smażyć je na rozgrzanej patelni przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni, pokroić na porcje i dodać do potrawy.
Komentarze (0)